Vi möter varandra som jämlikar oberoende av våra personliga egenskaper. Det betyder bland annat att:

  • vi förhåller oss respektfullt till vars och ens personlighet, kropp och förmågor.
  • vi respekterar vars och ens sätt att uttrycka sin sexualitet och rätt att själv definiera eller låta bli att definiera sitt kön.
  • vi förhåller oss med respekt till vars och ens sexuella läggning, relationsform och familjekonstellation.
  • vi respekterar vars och ens unika religiositet, icke-religiositet eller annan åskådning.
  • vi förhåller oss respektfullt till vars och ens nationella eller etniska ursprung.

Vi högaktar varandras gränser och rör inte vid varandra utan lov eller talar om intima saker. Vi frågar om lov innan vi fotograferar eller filmar varandra.

Vi påpekar osakligt beteende för varandra och drar lärdom av anmärkningarna. Ifall det är för svårt att säga åt någon direkt berättar vi snarast möjligt om det osakliga beteendet för stödpersonen inom verksamheten. Vi stöder deltagare som utsatts för trakasserier eller störande beteende.

Vi är uppmärksamma på vilka antaganden vi gör om andra och sätter våra förutfattade meningar åt sidan. Vi låter var och en själv definiera eller låta bli att definiera sig själv och hurdan hen är.

Vi samtalar konstruktivt och har förståelse för att till exempel alla termer inte är bekanta för alla eller att de för någon kan betyda olika saker än för någon annan. Vi ger alla likvärdiga möjligheter att få ordet eller att hålla sig i bakgrunden.

Vi ser till att alla deltagare vet vem som är verksamhetens stödperson och hur man får tag i denna person.

--

Ifall du kommer på något annat som skulle göra ditt deltagande tryggare får du gärna berätta om detta för verksamhetens stödperson eller alla deltagare.

Vill du använda dig av principerna för en tryggare verksamhet i ditt eget arbete? Läs mera här.

Denna sida upprätthålls av Projektet Tillgång inom Regnbågsföreningen Malkus.