Till arrangören

Denna modell för tryggare verksamhet kan användas fritt av alla, antingen som sådan eller med modifieringar som passar in på de egna behoven. Om modellen lämpar sig för din verksamhet redan nu kan du använda texten "I detta evenemang förbinder sig alla deltagare att följa principerna för tryggare verksamhet". Därefter lägger du en länk till adressen turvallisempi.fi/toiminta i webbpresentationen för din verksamhet eller evenemang.

Här kan du ladda ner en pdf-version av principer för tryggare verksamhet.

I början av evenemanget är det alltid bra att högt och tillsammans gå igenom principerna för tryggare verksamhet. De principer som har delats ut i textform kan granskas i sin helhet eller sammanfattas till exempel på följande sätt:

"Ni har läst principerna för ett tryggare genomförande av detta evenemang, men jag kommer ändå kort att påminna er om dem. Vi behandlar varandra som jämlikar, oberoende av personliga egenskaper. Vi respekterar varandras gränser. Vi påpekar osakligt beteende för varandra och lär oss av den tillrättavisning vi får. Vi låter alla definiera eller låta bli att definiera vilka eller hurdana de är. Vi diskuterar konstruktivt och ger alla lika möjligheter att komma till tals. I dag är det Förnamn Efternamn som är stödperson. Du känner igen personen på västen som hen bär. Ta hjälp av stödpersonen om du stöter på osakligt beteende och inte själv kan förhindra det."

Exempel på annons

Kamratstödsgrupp 24.5.2080

Välkommen att delta i diskussioner med dina kollegor. Diskussionerna kommer att föras konfidentiellt och varje deltagare förbinder sig att följa principerna för tryggare verksamhet. Tillställningen är rusmedelsfri.

Stödperson vid evenemanget är Förnamn Efternamn. Hen kan nås via e-post på namn@organisation.fi och per telefon på 044 444 4444.

Ingripande i osakligt beteende

Arrangören ska på förhand bestämma hur stödpersonen ingriper i osakligt beteende ifall deltagarna inte kan lösa situationen sinsemellan. Deltagarna bör också vara medvetna om denna verksamhetsmodell.

Exempel på verksamhetsmodell:

I enlighet med principerna för tryggare verksamhet kan varje deltagare ingripa vid osakligt beteende. Vid varje evenemang finns också en stödperson som kan ingripa när eventuella oegentligheter upptäcks. Vi ser till att stödpersonen är bekant för alla deltagare och uppmuntrar dem att vid behov söka hjälp hos personen ifråga.

Om en deltagare trots uppmaningar fortsätter att bete sig osakligt kan stödpersonen be personen att avlägsna sig. Vid behov tillkallas en ordningsvakt. Vid distansevenemang kan stödpersonen själv avlägsna deltagaren.

Stödpersonens kontaktuppgifter delas ut till deltagarna och hen kan också kontaktas i efterhand. Beroende på behov och önskemål hos den som tagit kontakt kan samtalet också föras tillsammans med andra parter under stödpersonens ledning.

Denna sida upprätthålls av Projektet Tillgång inom Regnbågsföreningen Malkus.